Ekonomi

BETAM 2023 ilk çeyrekte yüzde 1,9 büyüme öngörüyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, Betam, Prof. Dr. Ozan Görüş ve Araştırma Sorumlusu Hamza Mutluay tarafından hazırlanan Ekonomik Büyüme ve Varsayımlar: Mayıs 2023 “Depremin İlk Çeyrek Büyüme Üzerindeki Etkisi” başlıklı notunu yayımladı.

Raporda, Şubat, Mart ve kısmen açıklanan Nisan ayı GSYİH öncü göstergeleri ile yaptığımız hesaplamalara göre, Türkiye için 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,9 büyüme öngörülüyordu. ekonomi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış bilgilerle yapılan hesaplamalara göre, 2023 yılının ilk çeyreğinde GSYİH’nın bir önceki çeyreğe göre yüzde 1 artacağı öngörülüyor.

Tüketim malları ithalatında güçlü artış

2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre tüketim malı ithalatında güçlü artışlar ve kamu tüketim harcamalarında yüzde 27,7 oranında artış beklenirken, konut kredilerinde yaklaşık yüzde 7 oranında düşüş öngörülüyor.

Geçen yılın aynı çeyreğine göre ithal tüketimde önemli artış, konut kredilerinde ise sert düşüş gözlendi. Dayanıksız ve güçlü tüketim malları üretim endeksinde sırasıyla yüzde 0,6 ve yüzde 5,1 artış tahmin edildi.

ÖTV’de yüzde 33,2, kamu tüketim harcamalarında yüzde 39,1 artış hesaplandı.

İthal yatırım mallarında güçlü artış

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre 2023 yılının ilk çeyreğinde yatırım malı ithalatında yüzde 13,2’lik artış göze çarpıyor.

Perakende bölümü stok seviyesi yüzde 0,2 artarken, kamu yatırım harcamaları yüzde 20,4 azaldı.

Yıllık bazda ise son üç aya ilişkin üretim beklentileri yüzde 5,5, ortalama mal üretim endeksi ise yüzde 6,4 azaldı. Yatırım malı ithalatındaki artış yüzde 28,1 olurken, kamu yatırım harcamaları yüzde 97,3 arttı.

Altın dışı ithalatta güçlü artış

2023 yılının ilk çeyreğinde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret rakamları dikkate alındığında ihracatta yüzde 0,4 düşüş, ithalatta ise yüzde 8,5 artış öngörülüyor.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre altın dışı ihracat yüzde 2,6 artarken, toplam ihracat yüzde 1,4 azaldı. Altın dışı ithalat yüzde 10,2 artarken, altın dahil edildiğinde ithalatta yüzde 18,4 artış hesaplandı.

devrekhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
istanbul eşya depolama
Başa dön tuşu