Teknoloji

ChatGPT Sonrası Afet Teorileri Çoğaldı! Yapay Zeka İnsanlık İçin Gerçekten Bir Tehdit mi?

ChatGPT ile artık yapay zekaya meraklı kimse kalmadı. Herkesin her alanda kullanmaya başladığı bu yeni teknoloji, insanlığa verebileceği zararlarla da gündemden düşmüyor! Future of Life tarafından Mart ayında yayınlanan bir açık mektup da bu tehlikelerin ciddiyetine dikkat çekmişti. Peki yapay zeka teknolojisi gerçekten insanlığın sonunu getirebilir mi? Teknoloji devleri bu konuda ne düşünüyor? Bir bakalım! ?

Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/article…

Yapay zeka teknolojisinin insanlık için olası tehlikelerini araştırmak amacıyla kurulan Future of Life organizasyonu mart ayında çarpıcı bir açıklama yaptı.

2015 yılında kurulan örgüt, 29 Mart’ta yayınladığı açık mektupla gelişmiş yapay zeka laboratuvarlarını araştırmalarını durdurmaya çağırdı. Yapay zekanın önemli tehlikelerinden bahseden mektup tabi ki infial yarattı.

“Yaratıcılarını bile geride bırakan dijital zeka ile kontrolden çıkmış ve öngörülemez bir yarış yaratmak üzereler.”

Açık mektup, bu argümana dayanarak, OpenAI ve Google gibi gelişmiş yapay zeka araştırmaları yapan başarılı şirketlerin faaliyetlerini derhal durdurması gerektiği konusunda uyardı; şubedeki değerli isimlerin de desteğini aldılar.

Kuruldukları zamandan bu yana yapay zeka teknolojisinin kapsamının değiştiğini belirten FLI yöneticisi Anthony Aguirre, artık eskisi kadar iyimser olmadıklarını ifade etti.

‘2015’te birbiriyle yarışan dev şirketler yoktu…’ O zamanların manipülatif teknoloji şirketlerinin bugün şubeye hakim olma riski gözden kaçtı. Ayrıca hızla tüm departmana yayılan dezenformasyon yani yanlış bilgilendirme sorununun bu kadar tehlikeli hale geleceği öngörülmemişti.

Ancak FLI’nin açıklamalarına rağmen OpenAI, Microsoft, Meta ve Google gibi teknoloji devleri faaliyetlerine devam edeceklerini belirtti.

Ayrıca eleştirmenler, FLI’nin ortalığı ayağa kaldırırken yanlış risklere odaklandığını söylüyor. Mektupta, günümüzde yeni teknolojilerin kapasitesinin üreticiler tarafından esasen abartıldığına işaret ettikleri için insan uygarlığına yönelik bir tehdidin ortaya çıktığını söyleyen birçok kişi var. Başka bir deyişle, FLI yapay zeka olayını abartıyor.

Bir diğer eleştiri de FLI’nin geçmişte yapay zeka sayesinde ortaya çıkan otonom araçlarla trafik sorununun yarı yarıya azalacağı yönündeki olumlu yorumundan geldi.

Böyle olumlu bir öngörüde bulunarak ve ‘İnsanlığın sonu gelecek’ diyerek! Böylesine anlamsız bir açıklama yapmak garip karşılanıyor. Massachusetts Institute of Technology’nin yöneticisi Aleksander Madry, bu tür sansasyonel açıklamaların insanları gerçek sorunlardan uzaklaştırdığını söylüyor.

Asıl sorunlardan biri yapay zeka teknolojisinin araştırma merkezlerinde kapalı kapılar ardında geliştiriliyor olmasıdır.

OpenAI şirketi; Gizliliğe öncelik vererek en gelişmiş araçlara erişecek kişi sayısını azalttığını ve teknolojinin verebileceği zarar riskini azalttığını savunuyor. Greg Brockman “Güvenliğe odaklanabilmemiz için nefes alacak bir alana ihtiyacımız var.” Diyerek dile getirir bu kanı.

Başlangıçta OpenAI şirketinin yaklaşımına pek destek vermeyen Meta, artık kendi dil modelini oluşturmaya odaklandı.

‘LLaMA’ adlı yapay zeka ChatGPT’nin nasıl çalıştığına dair epeyce örnek. Bu konuda Meta firmasının daha önceki çekincelerini tamamen ortadan kaldırdığını söyleyebiliriz.

Ancak her şeye rağmen, yapay zeka teknolojisinin bu hızlı gelişimine hükümetlerin ve dünyanın yeterince hazırlıklı olmadığı da bir gerçek.

Dil modeli olarak kullanılan yapay zekalara karşı açılan bazı davalar, robotların insanlara aşk ilan etmesi gibi tartışmalı konuların olduğu da bir gerçek. 2015 yılında yapay zekanın getireceklerine alışmak için yeterli zaman var gibi görünse de bugüne baktığımızda gerçeğin pek de öyle olmadığını görüyoruz.

Bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarını bekliyoruz! ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu