Sağlık

Çocuğunuzun Beslenme Çantası Obezite Riskini Artırabilir

Her dönemde olduğu gibi okul çağındaki çocuklar için de beslenmenin değerli olduğunu belirten uzmanlar, okul başarısındaki artışı ve bilişsel aktivitelerin güçlenmesini sağlıklı beslenmeye bağlıyor. Okula giden çocukların sabahları Protein kahvaltısı yapmaları gerektiğini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, mümkün olmadığında ders ortasında tüketilebilecek peynirli yeşillikli sandviç, meyveli veya sütlü meyveli yoğurt hazırlanmasını öneriyor. Çocukların beslenme kutularına konulan meyve suyu ve keklerden uzak durmalarını öneren Yiğit, sabahları kolayca tüketilen şekerlemelerin odaklanma sorunlarına, daha fazla açlığa ve obeziteye yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, okul çağındaki çocukların beslenmesinin nasıl olması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulunarak önerilerini paylaştı.

Okul başarısını artırmak için beslenme önemlidir

Hayatımızın her döneminde olduğu gibi okul çağındaki çocuklarda ve öğrencilik döneminde de beslenmenin çok değerli olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu dönemde gerekli vitamin, mineral ve minerallerin alınması daha da önem kazanıyor. Okul başarısını artırmak ve bilişsel aktiviteleri güçlendirmek için vücuda protein aktarın.” söz konusu.

Çocuklar protein dolu bir kahvaltı yapmalı

Okula giden çocukların beslenmesine yönelik önerilerde bulunan Yiğit, ilk olarak kahvaltının önemine dikkat çekti. Yiğit, “Mümkünse çocukların okula gitmeden önce protein kahvaltısı yapmasını istiyoruz ama maalesef bu her zaman mümkün olmuyor. Bazen zaman yetmiyor, bazen de çocukların iştahı kaçabiliyor. Bu gibi durumlarda en azından dersin ortasında peynirli ve yeşillikli sandviç, meyveli yoğurt veya süt-meyve evden alınabilir. Her zaman olmasa da hafta sonu evde hazırlanan sağlıklı yağlar ve esmer unla yapılan hamur işleri, kuru meyveli ve cevizli kurabiyeler beslenme çantalarında mutlaka yer almalı.” şeklinde konuştu.

Kahvaltıda yüksek şeker tüketilmemeli

Yiğit, çocukların beslenme çantalarına konulan meyve suyu ve keklerden uzak durması gerektiğini belirterek, “Çünkü biz sabahları bu kadar yüksek düzeyde basit şekerin vücuda alınmasını önermiyoruz. Bu tür gıdalar günün sonunda odaklanma sorunlarına, daha fazla açlığa ve obeziteye neden olabiliyor.” söz konusu.

Sabahları sütle karıştırılan çikolatalı gevreklerin de bu kümeye dahil olduğunun altını çizen Yiğit, “Bunları en azından her gün tercih etmek değil, sınırlandırmakta fayda var. Sabahları sıklıkla tercih edilen çikolatalı soslar yerine şekersiz, ballı, daha doğal fındık ezmeleri ya da besin değeri yüksek tahin pekmezi tercih edilebilir.” Fazla şeker veya fruktozun uzun vadede dikkat dağınıklığına, unutkanlığa ve depresyona neden olabileceğini hatırlatarak, şunları söyledi:

Multivitaminler sağlıklı beslenmenin yerini tutmaz

Bağışıklığı güçlendirmek için kullanılan besin takviyelerine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Kış dönemlerinde günlük dozda D vitamini ve Omega 3 desteği tercih edilebilir. Ancak bu takviyeleri kullanırken gerekli onayları almış güvenilir markalar tercih edilmelidir. Multivitaminlere gelince, bunlar asla sağlıklı bir beslenmenin yerini tutamaz. Ancak çocukta iştahsızlık ya da beslenme bozukluğu varsa takviye olarak tercih edilebilir” dedi. sözlerini tamamladı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
istanbul eşya depolama
Başa dön tuşu