Haber

Hafter, Libya’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ordunun aday olmasına engel teşkil eden bir durumu kabul etmeyeceğini açıkladı.

Libya’nın doğusundaki silahlı kuvvetlerin lideri Halife Haftar, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde askerlerin adaylığının engellenmesini kabul etmeyeceğini söyledi.

Haftar’ın ülkenin doğusunda yer alan ve 2016 yılında birliklerinin kontrolüne giren Ecdabya kentine yaptığı ziyaret yerel televizyon kanalından canlı yayınlandı.

Ziyaretinde ülkede yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Hafter, “Askerlerin seçim süreçlerine katılma hakkı da dahil olmak üzere doğal haklarını kimsenin ellerinden almaya hakkı yoktur. Onlar (askerler) riske girerler. Vatanı korumak için canlarını verirler.” sözlerini kullandı.

Adaylığa karşı çıkanları siyasi çalışmalarında başarısızlıkla suçlayan Hafter, “Askerler er ve subay olarak demokratik sürece karşı darbe niyeti olsaydı önlerine hiçbir güç çıkamazdı. ” dedi.

Libya’da seçim çıkmazı

Libya’da bir süredir Abdülhamid Dibeybe ve Fethi Başağa liderliğinde iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden olmaktadır.

Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’de yaptığı toplantılarda ülkede cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılması kararlaştırıldı ancak seçimler planlanan tarihte yapılamadı.

Libya’da seçim sürecine ilişkin müzakereler sürerken adaylık kriterleri de tartışılan konular arasında yer alıyor.

Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Khalid al-Mishri, 24 Ekim’de yaptığı açıklamada, askeri kökenlilerin devlet lideri olmasının engellenmesi gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
istanbul eşya depolama
Başa dön tuşu