Sağlık

Huzursuz bacak sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? Huzursuz bacak sendromundan nasıl kurtuluruz?

Sadece ağrıya neden olmakla kalmayan huzursuz bacak sendromundan muzdarip hastalar, genellikle bu rahatsızlık hissini bacaklarda kaşıntı, karıncalanma, tüylerin diken diken olması, bacaklarda ve nadiren de kollarında yanma, çekilme, gerginlik ve karıncalanma olarak tanımlarlar.

Bu garip duyguyu gidermek için bacakları hareket ettirmeye yönelik dayanılmaz bir istek vardır ve hareket ettikçe bu his azalır. Bu duygu, uzun süre hareketsiz kalınan otobüs ve uçak yolculukları sırasında ve sıklıkla gece uykuya dalmadan önce ortaya çıkabilir. İşte huzursuz bacak sendromuna dair tüm detaylar!


HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDİR?

Huzursuz bacak sendromu olan kişiler semptomlarını tanımlamakta zorluk çekerler. Genellikle bacakları hareket ettirmeye yönelik istemsiz bir istek, çok acı verici olmasa da oldukça rahatsız edici bir ağrı-yanma-karıncalanma hissi olarak tanımlanır. Bu bozukluk dinlenme sırasında ortaya çıkar, geceleri kötüleşir ve sıklıkla uykudan uyanır. Dolayısıyla kronik uyku bozukluğu psikolojik gerilimi de beraberinde getirir. Uzun yolculuklar ya da sinema/tiyatro gibi uzun oturma ve hareketsizlik gerektiren durumlarda tekrar kendini gösterebilir. Yarattığı uyku bozukluğu ve konsantrasyon güçlükleri yaşam kalitesini düşürür.

Kadınlarda daha sık görülür ve yaşla birlikte daha sık görülür. Her 100 kişiden 5-7 kişide görülür.


HUZURSUZ BACAK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bacak ağrısı ve onu hareket ettirme zorunluluğu (kolları da etkileyebilir), kramp, uyuşma, karıncalanma, kaşıntı ve yanma şeklinde kendini gösterir. Şikayetlerin kötüleşmesi veya sıklaşması uyku kalitesini düşürerek depresyona, panik bozukluğa ve saldırgan tutumlara neden olur. Çoğu zaman etkileri hafiftir ve giderek artar. Birçok hastalık bacaklarda huzursuzluk hissine neden olabilir.

Huzursuz bacak sendromunda görülen bacak şikayetleri genellikle bacakların hareket ettirilmesiyle giderilebilir ve bu bulgular dinlenen dokuda ortaya çıkar. Bulgular, daha çok uzun süre dinlenen ve gece yarısı, yani günün sonuna doğru hareketsiz kalan insanlarla ilgili.


RESTABLE BACAK SENDROMU NASIL OLUŞUR? NE İYİ?

Huzursuz bacak sendromu belirtilerinden şikayetçi olan hastanın detaylı muayenesi ve nedeninin belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Tedaviye önem vermeyen hastalarda gün içinde aşırı uyku hali, günlük yaşamda, iş ve sosyal ilişkilerde sorunlar, konsantrasyon eksikliği, unutkanlık, depresyona eğilim sık görülür. Huzursuz bacak sendromu tedavisinde hastalığın altında yatan nedenleri (demir eksikliği, şeker hastalığı vb.) tedavi etmeye yönelik bir takım ilaçlara başlanabilir. Ayrıca huzursuz bacak sendromu tanısı kesin olarak konulan hastalarda ilaç tedavisi olarak dopamin düzeyini artıran ilaçlar kullanılmaktadır. Hafif semptomları olan hastalarda günlük egzersizler, masajlar, soğuk veya sıcak uygulamalar semptomların hafifletilmesine yardımcı olur.


Hastanın kullandığı mevcut ilaçlar da bu hastalığın oluşmasına neden olabilir. Yine bunların doktor kontrolünde düzenlenmesi gerekir. Alkol, kahve, çikolata ve sigara kullanımı azaltılmalıdır. Parkinson hastalığı, böbrek hastalığı, varis veya romatizmal hastalıkları varsa öncelikle bunların tedavi edilmesi gerekir. Vitamin (özellikle B12 ve D- vitamini) ve mineral (Magnezyum) eksiklikleri giderilmelidir. Hastaların tedavisi sınırlı olmamalıdır; Nöral terapi, manuel terapi, prolotrapi, kupa tedavisi, kinesiyoloji bantlaması, ozon tedavisi ve çok güncel bir tedavi yaklaşımı olan rejeneratif gibi tüm tedavi seçenekleri hastaya sunulmalıdır. Hastanın şikayetleri ortadan kalkana kadar tedaviye devam edilmelidir.

Önemsiz bir rahatsızlık gibi görünse de huzursuz bacak sendromuna sahip bireyler günlük yaşamlarını sürdürmekte zorluk çekerler. Önlem alınmadığı takdirde ilerleyerek uyku rahatlığından yürüme zorluğuna kadar birçok hastalığa yol açabilir.

mackaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
istanbul eşya depolama
Başa dön tuşu