Teknoloji

Korkunç araştırma! Işık kirliliği nedeniyle yıldızlar kaybolacak

Şehirlerdeki yapılaşmalar nedeniyle sayısı artan aydınlatma sistemleri, gökyüzünü görmemizi engellemekte ve ışık kirliliği denilen olguya neden olmaktadır.

Kirlilik, yıldızların ve diğer gök cisimlerinin görünürlüğünü önemli ölçüde azalttığı için profesyonel ve amatör astronomların yanı sıra gece gökyüzünün sıradan gözlemcilerini olumsuz etkiler.

20 yıl sonra yıldızlar kaybolacak

Bilim adamları, ışık kirliliği nedeniyle 20 yıl sonra gökyüzündeki yıldızları göremeyeceğimizi söylüyor.

İngiliz kraliyet astronomu Martin Rees, The Guardian ile yaptığı bir röportajda, gökbilimcilerin Samanyolu’nun artık insanlığın üçte biri tarafından görülemeyeceğini bildirdiği 2016 yılından bu yana ışık kirliliği koşullarının son birkaç yılda hızla kötüleştiğini açıkladı.

Rees, ışık yayan diyotların (LED’ler) ve diğer aydınlatma türlerinin artan kullanımının artık gece gökyüzünü çarpıcı bir oranda aydınlattığını söyledi.

Alman Yerbilimleri Merkezi’nden Christopher Kyba, artık gece gökyüzünde 250 yıldızın görülebildiği bir yerde doğan bir çocuğun 18 yaşına kadar ancak 100 yıldız görebileceğini söyledi.

Işık kirliliğinin sadece yıldız görüşünü azaltmakla kalmayıp aynı zamanda uyku düzenini etkileyerek insan sağlığına zarar verdiği ve hayvan davranışlarını da olumsuz etkilediği bildirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
istanbul eşya depolama
Başa dön tuşu