Haber

Sırbistan’dan Karadağ’a giden trende kaçırılıp öldürülen 19 kişi katliamın 30. yılında anıldı

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’dan Karadağ’ın kıyı kenti Bar’a giderken Strpci durağında kaçırılarak öldürülen 18 Boşnak ve bir Hırvat, ölümlerinin 30. yılında törenlerle anıldı.

27 Şubat 1993’te Strpci’de meydana gelen katliamın 30. yıl dönümünde hem Karadağ’da hem de Sırbistan’da çeşitli anma programları düzenlendi.

Karadağ’ın başkenti Podgorica’daki Pobrezje Parkı’ndaki anıta çiçek bırakılırken, Boşnak Ulusal Konseyi’nden Mirsad Rastoder, katliamı planlayan hiç kimsenin cezalandırılmadığını hatırlattı.

İnsan Hakları Hareketi Başkanı Tea Gorjanc Prelevic, katliamın üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen adaletin sağlanmadığına dikkat çekti.

Boşnak Ulusal Kurulu (BNV) tarafından Sırbistan’ın Prijepolje kentinde anma programı düzenlenirken, Strpci katliamını gösteren bir fotoğraf standı ve belgesel de düzenlendi.

Kaçırılan kurbanların yakınlarından Nijazim Kajeviç, kardeşinin o trende olduğunu belirterek, “Sevdiklerimizi her yıl aynı hüzün ve acıyla anıyoruz.” söz konusu.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da sivil toplum kuruluşları tarafından katliamın 30. yıl dönümü dolayısıyla gösteri düzenlendi.

Başkentte toplanan kalabalık, “671 numaralı ölüm treni Belgrad’dan kalktı”, “Tren 15:48’de durdu” ve “Srpci katliamının üzerinden 30 yıl geçti” yazılı pankartlar taşıdı.

Strpci katliamı

Bosna-Hersek’teki 1992-1995 savaşı sırasında, o ülkede çeşitli suçlara karışan ve eski Yugoslavya için Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Milan Lukiç liderliğindeki “Yenilmezler” (Osvetnici) (Sırbistan Cumhuriyeti). Lahey ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Bosna Hersek sınırları içindeki Strpci kasabasındaki tren istasyonundan VRS birimi tarafından kaçırılan 19 kişi öldürüldükten sonra Drina Nehri’ne atıldı.

27 Şubat 1993’te Strpci’de işlenen kabahatten Karadağ’da yargılanan ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Nebojsa Ranisavlyeviç, duruşmada kaçırmanın bir ay önce planlandığını ve Sırp devlet organlarının olaydan haberdar olduğunu söylemesine rağmen olayla ilgili olarak hiçbir Sırp kurumu sorumluluk üstlenmedi. üstlenmemişti.

Eski Yugoslavya Hakkındaki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 2009 yılında Lahey’de yargılanan “Yenilmezler” birimi komutanı Lukiç, söz konusu suça karışmak ve Boşnaklara karşı suç işlemekten ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 1992-1994’te doğu Bosna-Hersek’teki Visegrad şehrinde insanlar.

Aradan 30 yıl geçmesine rağmen katledilen 19 kişiden sadece 4’ünün cenazesi bulunamadı.

haberbesni.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
istanbul eşya depolama
Başa dön tuşu