Yaşam

Türk Bilim Adamı Devrim niteliğindeki İcadıyla Kanserin Yayılmasını Önledi

Birnur Akkaya’nın yürüttüğü araştırma, kanser hücrelerinin damar yüzeylerine yapışarak yayılmasını önleyen kitosan türevi bir molekülün sentezine odaklanıyor. Bu çalışma sülfatid benzeri bir molekül kullanarak kanserin yayılmasını önlemeyi başarıyor. Detaylar içeriktedir. ?

Kaynak: bir

Prof. Dr. Birnur Akkaya, öğretim üyesi olarak görev yaptığı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde kanser hastalıklarının yayılmasının önlenmesine yönelik önemli bir çalışma gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Akkaya’nın araştırmaları, kanser hücrelerinin damar yüzeylerine yapışmasını ve yayılmasını engelleyen sülfatit benzeri kitosan türevi bir molekülün sentezine odaklanıyor.

Bu atılım, hücrelerin ilaçlara karşı direnci gibi mevcut tedavi formülasyonlarının karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmeyi, kanser tedavisinde yeni bir yol açmayı amaçlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kanser dünya çapında ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor.

Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri ve kanser hücrelerinin bu ilaçlara karşı geliştirdiği direnç, ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Prof. Dr. Akkaya ve grubunun çalışması bu sorunlara alternatif çözümler sunmayı amaçlıyor.

Bu buluşun sadece kanser tedavisinde değil aynı zamanda diyabet, metakromatik lökodistrofi, epilepsi, Alzheimer, Parkinson ve çeşitli viral enfeksiyonlar gibi hastalıkların tedavisinde de değerli bir rol oynayabileceği belirtiliyor.

haber-manyas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
istanbul eşya depolama
Başa dön tuşu