Haber

Yüz tanıma yazılım şirketi Clearview AI CEO’su BBC’ye şunları söyledi: ABD polisi için yaklaşık 1 milyon tarama yaptık

ABD merkezli yüz tanıma yazılım şirketi Clearview AI, Amerikan polisi için bugüne kadar 1 milyona yakın yüz taraması gerçekleştirdiğini açıkladı.

Şirketin kurucusu ve CEO’su Hoan Ton-That, BBC’ye Facebook gibi platformlardan kişilerin izni olmadan toplanan 30 milyar fotoğraftan oluşan bir bilgi tabanına sahip olduklarını söyledi.

Tartışmalı yapay zeka şirketi, gizlilik haklarını ihlal ettiği için şimdiye kadar Avrupa ve Avustralya’da milyonlarca dolarlık para cezasına çarptırıldı.

Polisin Clearview AI bilgi tabanını kullanmasına karşı çıkanlar, uygulamanın “herkesi polis sabıka kaydına kaydettirdiğini” savunuyorlar.

Electronic Frontier Foundation adlı mahremiyet hakları üzerinde çalışan bir STK olan Matthew Guaragilia, “Ellerinde bir şüphelinin fotoğrafı olduğunda, bunu sizin fotoğrafınızla karşılaştıracaklar” diyor.

Clearview AI sistemini kullanan kolluk kuvvetleri, yüklenen fotoğrafı veritabanındaki milyarlarca fotoğrafla karşılaştırır. Sistem daha sonra eşleşen fotoğrafın internet bağlantısını verir.

Clearview AI, dünyanın en doğru sonuçları sunan şirketlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Clearview AI, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin gizlilik haklarını ihlal etme suçlamasıyla Illinois’de dava açmasının ardından birçok Amerikan şirketine hizmet vermesi yasaklandı.

Ancak Ton-That, polisin bu karardan muaf olduğunu ve ABD genelinde yüzlerce polis biriminin yazılımlarını kullandığını söyledi.

ABD polisi bu yazılımı kullanıp kullanmadıklarını açıklamaz.

Portland, San Francisco ve Seattle gibi bazı şehirlerde Clearview AI kullanımı yasaktır.

ABD polisi, Clearview yapay zekasının bir milyon aramada kullanıldığı yönündeki açıklamasını henüz doğrulamadı.

Ancak Miami Polisi, BBC’ye bu yazılımı cinayetten hırsızlığa kadar her hata için kullandıklarını doğruladı.

Miami Polis Şefi Yardımcısı Armando Aguilar, Clearview AI’yı yılda ortalama 450 kez kullandıklarını ve yazılımın bazı cinayetlere ışık tutmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Aguilar, Clearview verilerini ‘ihbar’ olarak kabul ettiklerini belirterek, “Algoritma öyle diyor diye insanları alıkoymuyorlar, kendi araştırmalarını yapıyorlar” dedi.

Ancak insan hakları grupları, bu sistemin polis tarafından kullanılmasına ilişkin yeterli yasal düzenlemenin bulunmadığına dikkat çekiyor.

Polisin daha önce bazı masum kişileri tutuklamak için yüz tanıma teknolojisini kullandığı örnekler var.

Ancak polis bu konuda veri paylaşmadığı için bu formda kaç kişinin gözaltına alındığı bilinmiyor.

Ton-That, bazı haksız gözaltıların yapıldığını kabul ederken, bunun polisin bir hatasından kaynaklandığını savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu