Haber

AB, İran’ın protestolar sırasında tutuklanan bir kişiyi infaz etmesini kınadı

Avrupa Birliği (AB), İran’ın protestolar sırasında tutuklanan bir kişiyi infaz etmesini kınadı ve İran’ı idam cezasını durdurmaya davet etti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “AB, İran makamlarını ölüm cezası uygulamaktan ve bundan sonraki infazları uygulamaktan kaçınmaya ve bir idam cezasının tamamen kaldırılmasına yönelik tutarlı bir politika.” kelime yer aldı.

Açıklamada ayrıca İranlı yetkililere, iddia edilen hatalar hakkındaki gerçeği ortaya çıkarmak için zorla itiraflara güvenmeme çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, İran makamlarının sanıkların yargılanma haklarını koruması ve gözaltındaki veya tutukluların herhangi bir kötü muameleye maruz kalmamasını sağlamasının zorunlu olduğu hatırlatıldı.

“AB, her zaman ve her koşulda ölüm cezasına karşı kesin ve ilkeli muhalefetini yineler. Ölüm cezası, caydırıcı etkisi olmayan zalim ve insanlık dışı bir cezadır ve insan onurunun ve bütünlüğünün kabul edilemez bir reddini temsil eder.”

İran Yargısına bağlı Mizan Haber Ajansı’nın haberine göre, Settar’daki protestolarda “vatandaşları soğuk silahla tehdit ettiği ve bir güvenlik görevlisini yaraladığı” iddiasıyla Devrim Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılan Muhsin Şikari adlı gösterici Başkent Tahran’da bulunan Khan Caddesi” Ekim ayında bu sabah idam edildi. .

İlk idam cezası infaz edildi

İran’da genç bir kadının polis tarafından gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitirmesinin ardından başlayan gösterilerle ilgili olarak şu ana kadar idam cezasına çarptırılan 11 kişiden biri olan Şikari’nin idam edildiği bildirildi.

Muhsin Shikari, İran’daki Mahsa Emini protestolarıyla bağlantılı olarak idam edilen ilk göstericiydi.

Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle bağlantılı olarak şu ana kadar 11 kişi idam cezasına çarptırıldı.

Devrim Mahkemeleri tarafından verilen ölüm cezaları Yüksek Mahkeme tarafından onaylanmalıdır. Yargı Başkanı Gulam Hussein Muhsini Ejei, 6 Aralık’ta yaptığı açıklamada, idam cezasına çarptırılan bazı kişilerin cezalarının onaylandığını ve yakında infaz edileceklerini bildirdi.

İran Ceza Kanunu’na göre “kamu düzenini bozmak, fitne çıkarmak ve devlete savaş açmak” amacıyla suç işleyenler idam cezasıyla yargılanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
istanbul eşya depolama
Başa dön tuşu