Bakan Kirişci: “Tüm Paydaşlarımızla ‘Su Verimliliği Kampanyası’ Başlattık”
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, şu anda Türkiye’de kuraklık ve su kaynakları açısından büyük bir sorun olmadığını ancak gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, “Su Verimliliği Kampanyası’nı başlattık. Canlılar için hayati önem taşıyan su” dedi.
Bakan Kirişci, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle Güvenli İş Platformu tarafından Adana’da düzenlenen “Tarımın Yeni Yüzyılı Üretime Gönül Verenler” ödül törenine katıldı. Programda konuşan Bakan Kirişci, İsveç’in Kuran-ı Kerim yakma izni vermesinin hem ikiyüzlülük hem de nefret dolu olduğunu, saygısızlığı kınadıklarını söyledi. Tarımın stratejik bir unsur olduğunu ve beslenme konusunun bir milli güvenlik sorunu olduğunu kaydeden Kirişci, tarım stratejileri hakkında bilgi vererek, “2022 yılı itibari ile 40.4 milyar lira ile tarım sektörüne ve üreticiye destek olduk. Bu destekler sadece maddi destektir. Bunlara arpa, buğday ve sıfır faizli kredi katkıları dahil değildir.2002 yılında 98 bin ton olan bitkisel üretimin yıl sonu varsayımlarına göre tüm zamanların en yüksek rakamı olan 128,6 milyon tona çıkması beklenmektedir. Rekor. 11 ayda 28,8 milyar dolar ihracat yapıldı. Bunun 30 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye ithalatçı değil ihracatçı bir ülke. 91 milyar “1 dolar dış ticaret fazlamız var” dedi.
“Faizsiz kredi büyüklüğünü 200 bin TL’ye çıkardık”
Çiftçilere sağlanan yeni hizmetleri anlatan Bakan Kirişci, “1 milyon 152 bin çiftçiye ödenecek olan 8,6 milyar TL’lik mazot ve gübre katkımızı bu yıl Mart ayında çiftçimizin prestijiyle yapmaya başladık. Kasım 2022. Mazot ve gübre destekleri ve bundan sonra her yıl bu takvim.Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği faizsiz kredi miktarını 100 bin TL’den 200 bin TL’ye çıkardık’ dedi.
TarımCebmde mobil uygulama
Tarım sektöründe dijital alanda adımların atıldığının altını çizen Bakan Kirişci, “1 Ocak itibarıyla Tarım Cebimde mobil uygulamasını siz değerli çiftçilerimizin hizmetine sunduk. ‘Gelecek Tarımda, Tarım Cebimde’ diyerek hizmete giren üretim planlamasının en değerli araçlarından biri olacak.” Sadece çiftçilerin değil, tüm vatandaşların kullanması gereken bir uygulama. Örneğin kurbanlık koyun alacak bir vatandaş, hayvanın küpe numarasını girerek hayvanın sağlık durumu, geçmişi ve aşıları hakkında bilgi alabilecek.”
“Karataş Tarımsal Sera OSB tamamlandığında Türkiye’nin en büyük sera kümesi olacak”
Bakan Kirişci, Avrupa’nın ilk ve tek su ürünleri OSB’si olacak Adana Karataş Su Ürünleri TDİOSB ile Karataş Tarıma Dayalı Sera OSB’nin 2023 yatırım programına alındığını belirterek, “Adana Su İşleri TDİOSB faaliyete geçtiğinde 60 bin tonluk ek üretim sağlayacak.Bu alandaki üretim yüzde 12,7 artacak.2,2 milyar bedelle yatırımla 3 bin kişiye istihdam sağlayacak proje ile bölgenin elektrik ihtiyacı, güneş enerjisi tarlada planlanmıştır.Mutlak alanı ve genişleme alanı ile 4 bin dekara ulaşacaktır.Karataş Tarımsal Sera OSB tamamlandığında Türkiye’nin en büyük sera kümesi olacaktır.
‘Su Verimliliği Kampanyası’ başlattık
Bakan Kirişci, Türkiye’nin bugün su fakiri bir ülke olmasa da önümüzdeki yıllarda su kaynaklarının azalacağı gerçeğinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde Akdeniz Havzası’ndaki diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de su kaynaklarının azalacağını ifade eden Kirişci, bu azalmanın iddialarla karşılaştırıldığında bir asır içinde yüzde 25 civarında olacağını belirtti. Bakan Vahit Kirişci, “Su İdaresi Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve tüm paydaşlarımızla ‘Su Verimliliği Kampanyası’ başlattık. Bu kapsamda en önemli su kaynağı olan suya dikkat çekeceğiz. tüm canlılar için hayati önem taşıyan, ‘Suda Sıfır Atık’ temasıyla ülke genelinde düzenlenecek etkinliklerle.” dedi.
Programın sonunda Türkiye’de katma değeri yüksek üretim yapan çiftçilere, ilgili departmanlarda başarılı olan girişimcilere, firma ve kurumlara ‘Üretime Gönül Verenler’ ödülleri, Türkiye’nin destekleri değerlendirilerek sahiplerini buldu. Bakanlık. – ADANA
habercat.xyz