Ekonomi

HDI’den 2 bin 500 ihracatçıya 13 milyar liralık kredi desteği

Fikret ÇENGEL

Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank) Genel Müdürü Ali Güney, İhracat Geliştirme A.Ş. kapsamında 2 bin 500’den fazla ihracatçıya 13 milyar lirayı aşkın kredi kullandırıldığını bildirdi. HDI ile imzaladığımız paket ile ihracatçılarımıza 30 milyar liralık HDI garantili kredi sağlamayı hedefliyoruz.” dedim.

Güney, Türk Eximbank’ın 2022 faaliyetleri ve 2023 hedefleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. 23 şube ve 10 irtibat ofisi ile ihracatçıya hizmet verdiklerini belirten Güney, “2022 yıl sonu itibarıyla ihracatçıya 19,6 milyar doları kredi, 25,4 milyar doları sigorta olmak üzere toplam 45 milyar dolar destek sağladık. ” dedi.

Sigorta zammı devam ediyor

Güney, Türkiye’nin en büyük alacak sigorta şirketi olarak özellikle salgın döneminde ihracatçıların değişen koşullara ayak uydurabilmeleri nedeniyle doğabilecek riskleri üstlenerek sigorta tabanlarını artırdıklarına işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu: : “2021’de 23,5 milyar dolar olan sigorta desteğimiz 2022’de 25,4 milyar dolara çıkacak. Böylece toplam desteğimizde sigortanın payı yüzde 50’den yüzde 52’ye yükseldi. Günümüz dış ticaret koşulları ve ihracatçılarımızın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak toplam destekler içinde sigorta payının artırılması planlanmaktadır.”

Kredi genişleyecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) reeskont kredileri kapsamında bu yıl hayata geçirdikleri “Swap Anlaşmalarına Dayalı Reeskont Kredisi”nin ilk sürecini Aralık 2022’de tamamladıklarını bildiren Güney, “Biz 2023 yılında kredinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımızı tamamlamış bulunmaktayız. Swap Anlaşmalarından Kaynaklı Reeskont Kredisi, ilgili ülke merkez bankası nezdinde yapılan swap sözleşmesine istinaden yerel para birimleri ile ticareti desteklemeyi önemsediğimiz bir çalışmadır ve TCMB, Türkiye ile Çin, Kore, Birleşik Arap Emirlikleri veya Katar arasında yapılacak ticari faaliyetlerin finansmanına yönelik ödemelerde kullanılmak üzere. . Öncelikle Çin’den ithalat için uygulamaya koyduğumuz krediyi önümüzdeki dönemde diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Döviz kredi imkanlarının sınırlı ve maliyetli olduğu bir ortamda özellikle Çin’den mal alan firmalarımız için uygun bir finansman kaynağı olacağına inanıyoruz.”

Ticaret Bakanlığı, Türk Eximbank ve HDI arasında imzalanan protokolle “Prefinansman Destek Paketi”nin hayata geçirildiğini hatırlatan Güney, “Protokol kapsamında kredi ve sigorta desteği sağlanan firmalarımıza protokol kapsamında kredi ve sigorta desteği sağlanmaktadır. kredi değerliliği bankamızca onaylanan ve limiti tahsis edilen.”

Türk Eximbank uzak ülkeler için faaliyette

Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı Uzak Ülkeler Stratejisi’nin dış ticaretteki sınırları ve boşlukları ortadan kaldırmayı, ülkenin küresel ve ekonomik ilişkilerinde yeni yol haritaları oluşturmayı hedeflediğine işaret eden Genel Müdür Güney, “18 ülkeye ihracatımızın artması hedefleniyor. 8 bin 500 kilometrelik ortalama mesafe dört katına çıkarak 80 milyar doları aşacak. Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında belirlenen ülkelere kredi sigortası ve kredi desteği ile ihracat hacminin güvenilir bir ortamda artırılması hedeflenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
istanbul eşya depolama
Başa dön tuşu