Rami Kışlası’nın kütüphane olarak hizmete açılmasında son aşamaya gelindi. İstanbul’un en büyük kütüphanesi olan Rami Kışlası 13 Ocak Cuma günü açılıyor. Toplam 220 bin metrekare kullanım alanına sahip Rami Kütüphanesi, ‘yaşayan kütüphane’ konseptine uygun olarak restore edildi. Peki, Rami Kışlası Kütüphanesi nerede, nasıl gidilir? Rami Kışlası’nın tarihçesi nedir?
Detaylar burada…
Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olma yolundaki Rami Kışlası onarıldı. Rami Kışlası’nın restorasyon çalışmaları 2014 yılında başladı.
Rami Kışlası ‘İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’ çalışmaları kapsamında restore edildi. Rami Kütüphanesi’nin açılışı uzun süredir bekleniyordu.
Rami Kışlası Kütüphanesi, Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla 13 Ocak Cuma günü açılacak.
Rami Kütüphanesi’nde 8 yıl boyunca 3 farklı işlem uygulandı. Rami Kışlası’nda restorasyon çalışmaları, yenileme çalışmaları ve yeni inşaat çalışmaları yapıldı. Yenilenen yüzüyle Rami Kütüphanesi’nin İstanbul’un ve Türkiye’nin gözde mekanlarının tam ortasında yer alması bekleniyor.
Rami Kışlası Kütüphanesinde neler var?
Rami Kütüphanesi’nin ortasında geniş bir yeşil alan bulunmakta ve bu alan halk bahçesi olarak düzenlenmiştir. Bu alanda amfiler, okuma alanları, etaplar, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolu ve bisiklet yolu yer alıyor. Rami Kışlası’nda müze, restoran ve alışveriş mekanlarının da bulunacağı biliniyor.
Rami Kışlası Kütüphanesi’nde dijital kütüphane, yetişkin kütüphanesi, çocuk kütüphanesi ve gençlik kütüphanesi ayrı ayrı düzenlenmiştir. Kütüphanenin yaklaşık 10 milyon kitap kapasiteli olması bekleniyor. Bireysel ve grup çalışma salonları da bulunmaktadır. Yaşayan kütüphane kapsamında hizmete açılan kütüphanenin 24 saat hizmet vermesi bekleniyor.
Rami Kışlası Tarihi
Rami Kışlası III. 1757-1774 yılları arasında Mustafa tarafından yaptırılmıştır. Mahmut döneminde onarım geçirmiş ve genişletilmiştir. Bu dönemde yeni kurulan ordunun askerleri Rami Kışlası’na yerleştirildi. Rami Kışlası, 1836-1837 yılları arasında Mühendislik Mektebi öğrencilerine hizmet vermiştir. Kışla, Cumhuriyet Dönemi’nde de askeri amaçlarla kullanılmaya devam etmiştir.
Daha sonra kışla, dinlenme alanı oluşturulması şartıyla İstanbul Belediyesi’ne verildi. Ancak Kışla belli bir süre için toptancılara tahsis edilmişti.
Rami Kışlası Nerede ve Nasıl Gidilir?
Rami Kışlası, İstanbul’un Eyüpsultan semtinde yer almaktadır. Bulunduğu sokağa adını veren kışlaya ulaşım, Talimhane Caddesi durağından geçen hatlarla sağlanıyor.