Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası faiz indirimi kararını erteleyebilir

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) mevcut faiz oranı duruşunu sürdürmesi ve olası faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda yatırımcıları merakta bırakması bekleniyor. Merkez bankası, bir hamle yapmadan önce ekonomideki enflasyon baskılarının azaldığına dair daha kesin işaretler beklediğini belirtti.

Başkan Andrew Bailey kısa bir süre önce temkinli bir iyimserlik ifade ederek enflasyon beklentilerinin kontrol altında olduğunu ve potansiyel bir fiyat-ücret sarmalına ilişkin endişelerin azaldığını belirtti. Buna rağmen Bailey, işgücü piyasası verilerindeki belirsizliklere ve devam eden jeopolitik risklere işaret ederek Banka Faizini 16 yılın zirvesi olan %5,25’ten indirme konusunda aciliyet göstermedi.

Şubat toplantısında Bailey ve diğer beş faiz belirleyicisi Banka Faizini sabit tutmayı tercih ederken, iki üye artırım, bir üye de indirim yönünde oy kullandı. Analistler Perşembe günü yapılacak olan toplantıda da benzer bir 6-2-1 dağılımının olacağını tahmin ediyor ki bu da faizin üst üste beşinci kez sabit tutulması anlamına geliyor. Ancak Çarşamba günü beklenen enflasyon verileri son dakikada yeniden bir değerlendirme yapılmasına neden olabilir.

BoE, Nisan ayında düzenlenmiş enerji maliyetlerindeki düşüşün ardından enflasyonun ikinci çeyrekte %2 hedefine yavaşlayacağını öngörüyor. Bununla birlikte banka, 2024’ün ilerleyen dönemlerinde enflasyonun neredeyse %3’e yükseleceğini öngörüyor. Enflasyon Ekim 2022’de %11,1 ile en yüksek seviyeye ulaşmış ve BoE’nin tahmin doğruluğuna yönelik eleştirilere yol açmıştı.

İngiltere’de asgari ücretin önümüzdeki ay yaklaşık %10 oranında artacak olması nedeniyle ücretlerdeki artış BoE için endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bu durum süpermarketlerin ve diğer perakendecilerin beklentiler doğrultusunda ücretleri artırmasına yol açtı. 2024’ün başından bu yana ücret anlaşmalarının ortalaması yaklaşık %5 olurken, genel ücret artışı %6 civarında seyrederek ABD ve Euro bölgesini geride bıraktı.

BoE eski başkan yardımcısı Charlie Bean, mevcut ücret artış hızının %2’lik enflasyon oranıyla tutarlı olanın yaklaşık iki katı olduğunu vurgulayarak durumun henüz çözülmediği konusunda uyarıda bulundu.

Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası gibi bazı merkez bankaları yakın gelecekte faiz indirimine gitmeyi düşünürken, BoE daha temkinli hareket ediyor gibi görünüyor. İngiltere ekonomisi kısa bir durgunluktan sonra toparlanma sinyalleri veriyor ve Maliye Bakanı Jeremy Hunt, tüketici harcamalarını ılımlı bir şekilde artırması beklenen vergi indirimlerini açıkladı.

HSBC ekonomistleri, enflasyonun Mayıs ve Haziran aylarında %1,2’ye kadar düşebileceğini, yılın ilerleyen dönemlerinde ise yükselişe geçebileceğini ve bu durumun BoE’nin ‘beklemede’ pozisyonunu sürdürmesi halinde mesaj vermesini zorlaştırabileceğini öngörüyor.

BoE’nin Mart ayı para politikası kararı, yeni bir ekonomik tahmin yayınlanmayacağı için Perşembe günü TSİ 1200’de basın toplantısı yapılmadan açıklanacak.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberfindikli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
istanbul eşya depolama
Başa dön tuşu