Ekonomi

ABD tüketici güveninde sürpriz düşüş

Konferans Kurulu, Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini ölçen Tüketici Güven Endeksi için Ocak ayı verilerini yayınladı.

Buna göre, Ocak ayında tüketici güven endeksi bir önceki aya göre 1,9 puan azalarak 107,1 oldu.

pazar beklentileri altında Gerçekleşen Tüketici Güveninin bu dönemde 109 değerini alacağı tahmin ediliyor. Aralık ayı tüketici güveni 109 olarak revize edildi.

Amerikalı tüketicilerin mevcut iş ve işgücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan mevcut durum endeksi Ocak ayında 3,5 puan artarak 150,9’a yükseldi.

Geleceğe yönelik kısa vadeli değerlendirmeleri yansıtan beklentiler endeksi ise bire bir dönemde 5,6 puan azalarak 77,8 oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Konferans Kurulu Kıdemli Ekonomi Müdürü Ataman Özyıldırım, tüketici güveninin bu ayki gerilemeye rağmen 2022’nin en düşük seviyesi olan Temmuz verilerinin üzerinde kaldığına dikkat çekti.

2023 yılının başında tüketicilerin mevcut ekonomik ve işgücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerinin iyileştiğine işaret eden Özyıldırım, ekonominin önümüzdeki 6 aya ilişkin endişelerinin yansıması olarak Ocak ayında beklenti endeksinin düştüğünü belirtti.

Özyıldırım, tüketicilerin enflasyon beklentisinin yüzde 6,6’dan yüzde 6,8’e yükseldiğini ancak bu oranın geçen yıl haziran ayında görülen yüzde 7,9 seviyesinin altında kaldığını kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
istanbul eşya depolama
Başa dön tuşu