Sağlık

“Ebeler kesinlikle sağlık ekibinde yer almalı”

Egeli bilim insanı Prof. Dr. Soğukpınar, afetlerde altın pahasına ebelik hizmetlerinin önemi hakkında bilgi verdi.

Afetlerde gebe ve lohusalara yönelik yapılan çalışmalar hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük değer taşımaktadır. Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman Soğukpınar, afetler başta olmak üzere olağanüstü durumlarda gebe ve lohusalara yapılması gereken ebelik hizmetleri hakkında bilgi verdi.

Afet dönemlerinde ebelik hizmetlerinin değerine değinen Prof. Öte yandan, acil sağlık hizmetleri afetzedelerin yaşam şanslarının artırılması ve ölümlerin önlenmesinde çok değerli bir yere sahiptir. Literatürde savunmasız veya dezavantajlı küme olarak adlandırılan kadın ve çocuklar, başta deprem olmak üzere doğal afetlerden en çok etkilenen kümedir. Öte yandan, normal bir yaşam döngüsü olan gebelik ve doğum süreçleri, yaşamın her zaman biyolojik gerçekleridir ve çoğu zaman acil müdahale gerektiren değerli durumlardır.

“Hamilelik Dikkatle Takip Edilmesi Gereken Bir Durum”

Hamileliğin özel bir durum olduğuna değinen Prof. Gebelik dönemi, sağlık ve hastalık çizgilerinin birleştiği, kadınların daha çabuk hastalandığı, sağlık takibi gerektiren özel bir dönemdir. Hem dünyada hem de ülkemizde doğrudan ana çocuk sağlığı hizmetlerinden ve daha geniş kapsamda üreme sağlığı hizmetlerinden sorumlu olan ebeler de kendilerine hizmet etmesi beklenen birinci öncelikli sağlık grubunun üyeleridir. 1996 yılından itibaren üniversite eğitimi ile Avrupa Birliği standartlarında eğitim alan ve zorunlu mezuniyet koşullarına sahip olan ülkemizde ebelik mesleğinin afet durumlarında oynadığı rol çok değerlidir. Çünkü hayata sağlıklı başlama noktasında aynı anda iki yaşama hizmet eden ebelik mesleğinin hizmet alanları oldukça geniştir. Bunlar; Hamilelik öncesi danışmanlık ve hamilelik takibi denilince ilk akla gelenlerdir. Bir diğer hizmet alanımız da gebeliklerin takibinde oluşabilecek olağan dışı durumların yani risklerin erken saptanması ve uzmana yönlendirilmesidir. Doğum sonu bakım, yenidoğan muayenesi ve bakımı, kendi sorumluluğunda olağan doğum yapabilecek kapasiteye sahip ebelerin değerli sorumlulukları arasındadır.

“Felaketler düşük ve erken doğum riskini artırıyor”

Doğal afetlerde ebelik hizmetlerine değinen Prof. Gebelerin genel sağlık durumu ve ardından hemen bebeğin takibi. Düşük ve erken doğum riskinin yüksek olduğu bu süreçte acil obstetrik bakım kapsamında gebeliğin sonlandırılması ihtimaline karşı hazırlıklı olunmalı ve acil durum ekipmanlarının temini ihmal edilmemelidir. Rutin klinik hizmetlerin mümkün olmadığı afet durumlarında acil doğum eylem planı ile doğumlar yapılmalı ve doğum sonrası dönemde özellikle kanama nedeniyle kritik olan ilk saatlerden sonra gerekli doğum sonrası bakıma devam edilmelidir. Yenidoğanın fizik muayenesi ve emzirmenin devamlılığı için bireysel danışmanlık da ihmal edilmemesi gereken rutin uygulamalardır.

Afetlerde anne ve bebek sağlığının korunmasının önemine vurgu yapan Prof. Bu süre zarfında bakım, hastalık ve ölüm riskini artırabilir. Araştırmalar, hamilelik sırasında çok ani doğal afetler sırasında anemi, bebek ölümleri, formül mama ile beslenen bebekler ve düşük doğum yükü olan bebeklerin yüzdelerinde artış olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak; Afet gibi olağanüstü süreçlerde özellikle kadın ve çocuklar savunmasız bir nüfus olarak görülmeli ve bu kümeye hizmet edecek ebeler sağlık ekibinde mutlaka yer almalıdır.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

pazarlar-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
istanbul eşya depolama
Başa dön tuşu